Neszmély
Launai Miklós Általános Iskola


Szentessy Éva igazgatónő kezdeményezésére és kitartó munkájának eredményeképpen 1988-ban, részben pályázati pénzekből, elkezdődött az új iskola építése. Az ünnepélyes alapkőletétel 1989. szeptember 1-jén volt. (Alapítólevél szövege) A terveket Makovecz Imre, az organikus építészet hazai mestere készítette. 1991-ben elkészültek a tantermi és napközis épületek, szeptemberben elindult az oktatás is. Tornaterem a pénzhiány miatt nem épült. Időközben az addig egyesített két falu, Dunaalmás és Neszmély szétvált. A pénzügyi helyzet azóta sem tette lehetővé a hiányzó tornaterem felépítését. Felavatáskor a Kékmadár nevet kapta, időközben átkeresztelték, s most Launai Miklós nevét viseli.
Építéséből a falu apraja-nagyja kivette részét, számos cég szintén segített, sőt még az akkor ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet hadsereg egy kisebb alegysége is dolgozott rajta. A munkák szervezésében aktívan részt vállalt a Szentessy László vezette Faluvédő Egyesület.
Az iskola épülete nemcsak a tanítás fellegvára, de időnként kulturális eseményeknek, esküvőknek is helyet ad. Kiállítást láthattunk már benne a neszmélyi jazzfesztivál kísérőrendezvényeként, a Hídverő Napokhoz kapcsolódva, de önállóan is, például az iskola 20. éves évfordulóján. Felléptek itt zenekarok, a helyi iskola növendékei, s Pitti Katalin hangja is betöltötte a termet. Gyakran tartanak itt falugyűléseket, s más összejöveteleket is.
Az iskola mai életéről a honlapjukon találhatók információk: www.launaimiklosiskola.eoldal.hu

Részlet az iskola tervdokumentációjából, lent Makovecz Imre kinagyított aláírása.


Képek az iskola épületéről illetve pillanatképek az életéből. Juhász Mihály felvételei.
Make a Free Website with Yola.